Zeleninový salát na řecký způsob s restovanými žampiony
Choriatiki anebo u nás známý salát pod názvem Řecký salát má desítky variant a ingrediencí, na Krétě do něj s oblibou přidávají natvrdo uvařená vajíčka, hrst kaparů, zelenou papriku, listový salát.
Dokonce jsem jej jednou jedla i s nakládanou kukuřicí.
Ale základní řecký salát obsahuje rajčata, okurku, cibuli, olivy a sýr Feta.
Z rajčat vyřízneme tuhou část okolo stopky a pokrájíme je na větší kusy. Měli bychom si vybrat rajčata dobře zralá, ale na pohmat pevná, nejlépe masitou, steakovou odrůdu, uzrálou na slunci.
Okurku oloupeme a pokrájíme na kolečka, nebo opět na větší kusy. V Řecku se běžně prodávají „baby“ okurky, které jsou křehčí a sladší, ale dá se použít i běžná, jen pozor, aby nebyla hořká.
Cibuli oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny a pokrájíme na proužky. Klasická bílá cibule se na salát nehodí, je hodně štiplavá. Řekové používají cibuli narůžovělé barvy, která je téměř sladká, je křehká a syrová chutná lahodně, snažíme se vybrat přesně takovou.
Sýr feta pokrájíme na kostky, nebo na větší plátky, záleží na tom, jak ho máme rádi.
Na zálivku smícháme olivový olej, balzámový ocet, oregano, sůl a pepř. Olivovým olejem nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout!
Pokrájená rajčata, okurku a cibuli promícháme se zálivkou a vložíme do mísy. Navrch naskládáme nebo nasypeme Fetu a černé olivy, nejlépe nevypeckované, odrůdy kalmata (mají barvu s tónem do vínova a jsou hladké a lesklé), a můžeme ihned podávat.
Chutná výborně jako příloha k rybám a darům moře, kuřecímu či jehněčímu masu, nebo jako samostatné lehké jídlo doplněné opečeným bílým chlebem. K pití doporučuji lehké bílé víno.